Actors i Comportament Polític / Aitor De Arriba / Marc Bosch / Shine your eyes

Shine your eyes 2: Benin.

Benin: Fraternité, Justice, Travail

Fitxa d’identitat.

  • Capital: Porto Novo.
  • Ciutat principal: Cotonou.
  • Independència: de França l’1 d’agost de 1960
  • Població estimada el 2012: 9,598,787
  • Llengua oficial: Francès.
  • Principals llengües vernacles: Fon i Yoruba.
  • Principals grups ètnics: Fon (39,2%), Adja (15,2%), Yoruba (12,3%), Bariba (9,2), Fula (7%), Ottamari (6,1%), altres (8,1%).
  • PIB per càpita (PPA): 1.666$
  • Moneda: Franc Africà (CFA).
  • Sistema polític: república presidencialista.

Apunt Històric.

Mathieu Kérékou

Benin (fins l’any 1975, coneguda com República de Dahomey) guanyà la independència l’any 1960. D’aleshores fins el 1972 se succeeixen una sèrie de cops d’estat, l’últim dels quals, del Major Mathieu Kérékou, que establí un règim de tall marxista-leninista. Amb la caiguda de la Unió Soviètica, i la conseqüent onada de democratitzacions, Kérékou convocà una Conferència Nacional, que redactà una nova constitució democràtica l’any 1990. Les primeres eleccions presidencials van ser guanyades per l’ex-primer ministre interí Nicéphore Soglo, exiliat durant la dictadura i que havia ocupat diversos llocs al FMI i al Banc Mundial. El seu partit, el Partit pel Renaixement de Benin, guanyà també els primers comicis legislatius. Veiem, doncs, com la transició cap a una democràcia liberal ha estat raonablement exitosa, havent-hi alternança de forces al poder des del primer moment.

Partits principals.

  • Forces Cauris pour un Benin Emergent: fundat al voltant del president de la República Yayi Boni, que guanyà els seus primers comicis presidencials com a independent l’any 2006. Malgrat tenir un tall liberal, actua com una plataforma electoral al voltant del seu líder. Actualment i des de 2011, té 41 escons a l’Assemblea Nacional.

  • L’Union Fait la Nation. Coalició opositora al president Boni, creada el 2011, com a ampliació de la coalició anterior “Aliance pour une dinamique démocratique”. Compta amb 30 escons. Malgrat tenir un caràcter també de plataforma electoral al voltant dels diferents candidats, es comporta com un partit de centre-esquerra (hi trobem l’únic partit associat a una internacional, la Socialista, i forces hereves del partit únic, de caire comunista). Està format per les següents forces.

    • Parti du renouveau démocratique: Liderat pel cap de la coalició, Adrien Houngbédji.

    • Mouvement africain pour la dévelloppement et le progrès. Partit hereu del Moviment Presidencial, força política creada al voltant de l’ex-dictador (reelegit president l’any 2001) Mathieu Kérékou.

    • Parti Social-Démocrate: membre de dret de la internacional socialista, és doncs, un partit de centre-esquerra. Va ser membre del Moviment Presidencial.

    • Parti de la Renaissance du Benin: fundat al voltant de Soglo, s’estableix com un partit de tall liberal.

    • Force clé, Mouvement pour le développement et la solidarité: antics membres del Moviment Presidencial.

    • Union Nationale pour la Démocratie et le Progrès.

    • Parti pour la Démocratie et le Progrès Social

    • Rassemblement des Démocrates Libéraux pour la Reconstruction nationale

Cleavages.

Sembla, doncs, que la principal línia de conflicte a Benin és la de classe, organitzat al voltant dels dos grans partits: un de centre-dreta, i un de centre-esquerra. Val a dir, però, que aquests partits tenen un comportament més «catch-all», i de plataforma electoral al voltant dels candidats, que no d’estructures representants d’un grup social (destaca el fet que només un partit sembla estar afiliat a una internacional). No s’aprecien, tampoc, clivelles al voltant de la religió (ni conflictes fora de l’arena política en aquest sentit) ni ètniques o territorials. A tall curiós, només un partit sembla tenir presència online, la coalició opositora de centre-esquerra (una pàgina a Facebook, sense cap informació de la seva línia ideològica ni la seva activitat).

Morfologia del sistema de partits.

D’ençà de la democràcia, malgrat que molts presidents han repetit mandat, la morfologia del sistema s’ha anat alterant constantment: s’han fet i desfet aliances i coalicions de diferent signe. Fins a 2003, el partit dominant va ser el PRB de Nicéphore Soglo, que alternà la presidència amb Mathieu Kérékou. El gran canvi en el sistema de partits ve l’any 2003, quan guanya les eleccions el Moviment Presidencial, al voltant de l’ex-dictador. El PRB perd bona part de la seva força i posteriorment s’integrarà en la coalició opositora (a la qual, irònicament, també s’afegirà el Moviment Presidencial). L’any 2006 entra en escena Yayi Boni, que ocupa la presidència, i el seu partit guanya les eleccions legislatives l’any següent.

Trobem també diferents períodes de cohabitació : el primer entre 2001 i 2003, amb Kérékou al govern i un parlament dominat per el PRB, i entre 2006 i 2007, on el partit més representat era el MP i el president era l’economista Yayi Boni.

Per saber-ne més.

Eleccions a Benin

Pàgina web del govern de Benin (en francès)

Pàgina a Facebook de l’Union fait la nation (sense activitat des de 2010)

Leave a comment