Actualitat / Eloi Moret / Opinió

Casa nostra està en venda

Fa poc, l’empresa Montero Energy Corporation, S.L. ha demanat al govern la concessió de dos permisos d’investigació d’hidrocarburs mitjançant fracturació hidràulica, Darwin (89.683 ha) i Leonardo (76.641 ha) que afectaria a nombrosos territoris de Lleida (limitant amb la Franja i Aragó) i Tarragona (limitant amb Terol).

La tècnica de fragmentació hidràulica s’utilitza per a l’obtenció d’hidrocarburs, gasos de roca i altres no convencionals, perforant pous d’entre 400 i 5.000 metres de profunditat. Un cop trobada la pissarra es fan perforacions horitzontals d’1,5 km, podent arribar als 3 km de distància. Finalment s’introdueixen tubs d’acer i es fa explotar la roca, mentre s’injecta aigua, sorra i additius químics a grans pressions per poder extreure els recursos.

El perill mediambiental radica en el procés de fractura i en l’extracció. D’una banda ,els additius químics que s’empren (uns 500 aprox.) poden ser cancerígens o mutàgens, sent un perill tenint en compte que l’extracció de líquids varia entre el 15% i el 80% del total introduït. D’altra banda, durant el procés d’extracció es corre el perill d’extreure també metalls pesants i elements radioactius, nocius per la salut humana. Els líquids no extrets acaben filtrant-se a la terra contaminant extenses zones d’aigua de la regió.

Aquesta tècnica ja ha estat prohibida en nombrosos països del món. A Europa tenim exemples com França, Bulgària, Renana de Nord-Westfàlia (Alemanya) Friburg i Vaud (Suïssa). Altres països europeus com la República Txeca, Romania i Alemanya, estan en vies de debat per prohibir-la.

El 21 de novembre de 2011, el Parlament Europeu va presentar una resolució sobre les repercussions mediambientals. Les conclusions a les quals van arribar consistien en la necessitat de la seva prohibició pel perill potencial que suposa l’ús d’aquesta tècnica. La Generalitat de Catalunya té competència en matèria de permisos d’exploració i explotació mineres, així com en matèria d’ordenació del territori, urbanisme i usos del sòl, medi ambient, recursos naturals i gestió de l’aigua conforme al vigent Estatut d’Autonomia de 2006 i a les transferències rebudes al respecte per part de l’administració general de l’estat, en tot allò que afecti al territori de Catalunya.

El nostre govern vol més autonomia i la independència, però de que ens servirà si venem abans la nostra terra a uns estrangers per a que l’explotin i la contaminin? Ens estem jugant la qualitat de les nostres vides i llars, dels nostres conreus i aliments. Em de permetre que malmetin casa nostra per un mínim benefici econòmic? En la meva opinió no paga la pena. Els beneficis que podríem rebre d’aquesta empresa ni tan sols cobreixen una petita part del mal que comportaria el desenvolupament de la seva activitat. Catalunya és casa nostra, és la nostra terra i l’hem de cuidar i protegir.

A continuació, us deixo un llistat de les poblacions que es veurien afectades per aquestes dues explotacions:

Pel permís Darwin:

Agramunt, Alòs de Balaguer, Artesa de Segre, Balaguer, Bellcaire d’Urgell, Bellmunt d’Urgell, Biosca, Cabanabona, Calonge de  Segarra, Camarasa, Castellfollit de Riubregós, Castellserà, Cubells, els Plans de Sió, Foradada, Guissona, Ivorra, la Molsosa, la Sentiu de Sió, Llobera, Massoteres, Montgai, Oliola, Ossó de Sió, Penelles, Pinós, Pinell de Solsonès, Ponts, Preixens, Puigverd d’Agramunt, Sanaüja, Sant Guim de la Plana, Sant Ramon, Tornabous, Torà, Torrefeta i Florejacs i Vilanova de l’Aguda

Pel Permís Leonardo:

Avinyó, Borredà, Calldetenes, Folgueroles, Gaià, Gurb, la Quar, la Vall d’en Bas, les Masies de Roda, les Masies de Voltregà, Lluçà, Manlleu, Muntanyola, Olost, Olvan, Orís, Oristà, Perafita, Prats de Lluçanès, Puig-reig, Roda de Ter, Sagàs, Sant Agustí de Lluçanès, Sant Bartomeu del Grau, Sant Boi de Lluçanès, Sant Feliu Sasserra, Sant Hipòlit de Voltregà, Sant Julià de Vilatorta, Sant Martí d’Albars, Sant Pere de Torelló, Sant Sadurní d’Osormort, Sant Vicenç de Torelló, Santa Cecília de Voltregà, Santa Eugènia de Berga, Santa Eulàlia de Riuprimer, Santa Maria de Corcó, Santa Maria de Merlès, Sobremunt, Sora, Tavèrnoles, Tavertet, Torelló, Vic i Vilanova de Sau.Imatge

One thought on “Casa nostra està en venda

  1. Today over 100 billion gallons a year of fresh water is turned into toxic fracking fluid. The technology to transform it back to drinkable water does not exist. And, even if it did, where will we put all the radioactive substances we capture from it? This figure will double in the next five years if this crazy policy continues
    We need a united nations ban on turning fresh water into fracking fluid now.
    The gas millionaires will have nothing to spend their money on because they are drowning our green earth with fracking fluid.
    Jesus turned the water into wine but Satan turns it into fracking fluid.
    If you can help to get this message out please do.
    How long will it take to turn all the fresh water on Planet Earth into Toxic Fracking fluid, its just a matter of time.
    Crazy or what?
    The united nations have made a resolution that everyone is entitled to fresh drinking water and sanitation Fracking contradicts this resolution and must stop now.
    My calculations are confirmed by world leading prize winning ecologist Sandra Steingraber
    Peter Baxter

Leave a comment